Walk In Trust | Q'eros - Meesters van de levende energie (2024)

Q'eros

Wie zijn de Q'eros ?

Hoog in het Andesgebergte van Peru woont een kleine gemeenschap van ongeveer 600 boeren, wevers en medicijnmensen, bekend als de Q'ero. De Q'ero zochten hun toevlucht in "dorpen in de wolken" na de invasie van Peru door de Spaanse veroveraars bijna vijfhonderd jaar geleden en ze bleven daar tot op de dag van vandaag. De Q'eros geloven dat ze de directe bloedlijn afstammelingen zijn van de Inca. Ze werden in 1949 'ontdekt' door de antropoloog Oscar Nunez del Prado, die later in 1955 de eerste expeditie naar de Q'ero-dorpen leidde.

Veel van de Q'ero's leven op een hoogte van meer dan 4.000 meter (dit is een hoogte die vergelijkbaar is met de hoogste ashrams in Tibet). Hun huizen zijn primitieve stenen hutten met onverharde vloeren en rieten daken van gras. Ze begrijpen de balans van de natuur en haar kracht, anders zouden ze niet in zo'n harde en moeilijke omgeving kunnen leven.Walk In Trust | Q'eros - Meesters van de levende energie (1)De Q'ero-kosmologie

De Q'ero geloven in twee grote tijdperken die elkaar vervangen door grote keerpunten in de geschiedenis (Pachakuti) terwijl een nieuw tijdperk nog nadert. Tijdens het eerste tijdperk, de tijd van de eerste mensen, bestond alleen de maan. Binnen het eerste grote keerpunt in de geschiedenis verscheen de zon en verdroogde de eerste mensen. De koning, genaamd Inkarri, was de zoon van de zon en vader van de Inka en dus voorvader van de Q'eros. Toen Inkarri de stad Qusqu (Cusco) stichtte door een gouden staaf te gooien, schiep hij ook Jezus Christus.

Het huidige tijdperk (Kay Pacha) werd ingeleid door de komst van de Spanjaarden en de gewelddadige dood van Inkarri die daarna opgenomen werd in het heiligdom Paititi. De tijd van de Inkas wordt vaak de Kay Pacha genoemd, wat ook de leeftijd van de zon is (Inti). Dit tijdperk zal eindigen met een nieuwe Pachakuti wanneer Inkarri terugkeert en alles in goud en zilver verandert. De zon zal de wereld met slechte mensen verbranden, terwijl goede mensen naar de hemel zullen opstijgen (Hanaq Pacha). De terugkeer van de Inkarri wordt binnenkort verwacht. Er is echter geen georganiseerde religie van de Q'ero. Hun spirituele praktijken weerspiegelen een mengeling van Europees christendom en respect voor moeder natuur (Pachamama). Ze eren de geest van het leven en respecteren alle levende wezens.

De Q'ero verwijst naar het Heilige Medicijnwiel in termen van de vier richtingen of 'winden'. Het is door het Sacred Medicine Wheel dat we onze wonden helen, overtuigingen en angsten beperken en we helpen de fundamentele mythen te helen die ten grondslag liggen aan onze cultuur, inclusief onze relatie met de aarde en al haar bewoners.

De Q'ero zien zichzelf niet als afzonderlijke wezens met een aparte identiteit zoals wij dat in het Westen doen. In plaats daarvan zien ze zichzelf als één met elkaar, één met de natuur, en zoals bij de meeste inheemse culturen ook één met God. In feite zijn ze zo egoloos en gefocust op de collectieve geest dat ze geen woord in hun taal hebben dat 'ik' betekent.

Ayni: het meest fundamentele principe in de Andes kosmologie

Ayni is het organiserende principe voor de stroom van energie in de uitgebreide kijk op de realiteit van de Andes. 'Ayni' vertaalt zich als 'wederkerigheid' en 'juiste relatie'. Ayni werkt op basis van geven voordat ze nemen en maakt deel uit van het eren van het leven. Om in balans en harmonie te leven met alle levende dingen, vooral met de natuur en de aarde. Ayni vervalt niet gemakkelijk in het westerse denken, want het gaat in wezen om relaties, terwijl wij in het Westen de neiging hebben om ons te concentreren op resultaten.

De Q'ero-sjamanistische manier.

Het woord ‘sjamaan’ komt niet voor in de geneeskundetradities van de Andes. De medicijnmensen binnen de Q'ero staan bekend als "paqos", wat "priester of mysticus" betekent in Quechua, de taal van de Inca's. Er zijn nog maar heel weinig echte medicijnmensen in de Q'ero-dorpen en ze worden zeer gerespecteerd. Van alle inheemse bevolking van de Andes wordt aan de Q'ero toegeschreven dat ze de spirituele en helende traditie van de Inca in zijn puurste vorm hebben behouden.


De Q'ero paqo's beweren dat hun sjamanistische manieren zijn afgeleid van dezelfde praktijken die de Inka gebruikten om universele energie aan te boren. Deze energie zou ziekten genezen, de toekomst voorspellen en de omgeving manipuleren. Sinds de jaren zeventig hebben ze hun mondelinge overleveringskennis en hun praktijken vrijelijk met de wereld gedeeld ten behoeve van de mensheid en de aarde. Vele duizenden mensen over de hele wereld hebben al geprofiteerd van de geneesmethoden die de Q'ero hebben behouden.

Het medicijnpad van Q'ero volgt twee hoofdroutes die van de "Pampamesayok" en de "Altomesayok", die beide zwaar zijn en vele jaren van training vergen. Pampamesayoks halen hun kracht en informatie uit het land en zijn zeer goed geïnformeerd over plantengeneeskunde. Altomesayoks kunnen directe communicatie, wijsheid en genezende begeleiding oproepen en ontvangen van de "Apus", de geesten van de Heilige Bergen.

De q'eros zijn de meesters van de levende energie en delen sinds kort hun wijsheid en leringen met iedereen die zich geroepen voelt.

Zij weten dat de tijd gekomen is om hun traditie verder te zetten zodat deze verspreid kan worden over heel de wereld, het is broodnodig.Walk In Trust | Q'eros - Meesters van de levende energie (2)Eén van mijn Inca leraren zei ooit tegen me; jullie gaan een collectieve dood sterven als jullie niet terug met elkaar gaan verbinden en terug naar de natuur gaan.

Mijn leraar had gelijk ......

Bewandel met mij de weg van de Inca<<


Walk In Trust | Q'eros - Meesters van de levende energie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 5787

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.